Het Leeg - De Rietbeemden

Voorpagina   Woonuitbreiding   Mobiliteitsprobleem   Overstromingsgevoelig   Bodem   Natuur   Geschiedenis   Randinformatie  

Signaalgebied   Effectieve overstromingen   Oorzaak van de overstromingen   Wadi's zijn niet helpend   Grondwaterstroming   Observatie Grondwater  

Praktijkvoorbeeld  

Grondwaterstroming

In dit gebied dat erg vochtig is en bij langere periodes van neerslag volledig doordrengt is, is de stroming van het water doorheen de bodem wel degelijk belangrijk. Onder het oppervlak maar nog boven de bovenste ondoordringbare laag, bevindt zich een watermassa die weliswaar langzamer stroomt dan in een open systeem, maar die wel degelijk stroomt.

De watertoets geeft een kaart waarop deze bijzondere bodems aangeduid zijn. Zie figuur 1. In de toelichting bij de kaarten (bron: toelichtingsnota watertoets) lezen we:

Met grondwaterstroming wordt vooral de laterale beweging van grondwater doorheen de ondergrond en de toestroming door kwel bedoeld. Voor de watertoets, die onder meer van belang is voor het evalueren van geplande bouwwerken, gaat de aandacht in de eerste plaats uit naar de ondiepe grondwaterstroming. Deze stroming kan worden beïnvloed of verstoord door ondergrondse constructies: tunnels, schachten, kelders, ondergrondse garages, damwanden, kwelschermen e.d. Voor dergelijke constructies zijn meestal ook uitgravingen nodig, en vaak gaat de aanleg of de instandhouding ervan ook gepaard met het onttrekken van grondwater door drainering, tijdelijke bemaling of permanente bemaling.

En ook nog:

Indien er in type 1 gebied een ondergrondse constructie gebouwd wordt met een diepte van meer dan 3m of een horizontale lengte van meer dan 50m dient advies aangevraagd te worden bij de bevoegde adviesinstantie.

Voorbeelden van dergelijke constructies zijn wegen, verhardingen voor paden, aaneengesloten woningen, ...

 

   

 

Figuur 1: Grondwaterstromingsgevoelige gebieden
Bron: Geoloket watertoets - grondwaterstromingsgevoelige gebieden (4 januari 2011) (AGIV)